TIMIȘ
Castelul Karátsonyi situat în județul Timiș, este o clădire masivă construită în formă de U, cu ziduri groase din cărămidă arsă. Fațada principală este orientată spre sud, iar cele două aripi formează o curte terasată. Castelul impresionează prin poarta masivă, o combinație de elemente inspirate din antichitatea egipteană și neogoticul englezesc.
Construit în 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, castelul a avut diverse utilizări de-a lungul timpului, inclusiv ca Gospodărie Agricolă de Stat, Ocol Silvic, casă de bătrâni, orfelinat și școală. În urma cutremurului din anul 1991, clădirea a suferit daune majore și a rămas în paragină.
Terenul din fața castelului păstrează tradiția peisagistică a secolului al XVIII-lea, cu spații florale geometrice cunoscute sub numele de „grădina franceză”, urmate de o grădină engleză, ce combină naturalismul cu elemente de exotism și mitologie.
Domeniul Herneacova
Este o destinație populară pentru cei care doresc să evadeze din agitația urbană. Situat la 35 kilometri de Timișoara, vă așteaptă cu activități de relaxare și aventură, inclusiv echitație, tiroliană, mountain bike și drumeții.
Domeniul include și un restaurant unde vizitatorii pot savura preparate tradiționale bănățene.Parcul Dendrologic din Bazoșul Nou: O oază de liniște
La doar 20 de kilometri de Timișoara, spre Remetea Mare, se află Parcul Dendrologic din Bazoșul Nou, un loc perfect pentru evadarea din agitația urbană. Această rezervație naturală, întinsă pe 60 de hectare, este un monument al naturii și oferă vizitatorilor o adevărată oază de liniște. Aici, te poți reconecta cu natura, poți face mișcare, poți citi o carte sau te poți plimba în voie, respirând aer curat.
Domeniile Murani: Un refugiu al liniștii
La 26 de kilometri de Timișoara, Domeniile Murani reprezintă un loc de relaxare ideal pentru toți cei care vor să scape de agitația orașului. Conacul Muray, construit în 1781, este situat în mijlocul unui parc dendrologic de 5 hectare. Atmosfera serenă și peisajul pitoresc fac din acest loc un refugiu perfect pentru o zi de relaxare.
Pe urmele etniilor din Banat
Pentru a înțelege diversitatea culturală a Banatului, o călătorie prin satele și orașele județului Timiș este esențială.
În vest, orașele Jimbolia și Sânnicolau Mare, împreună cu satele înconjurătoare precum Șandra, Lovrin și Lenauheim, au fost importante așezări ale coloniștilor germani din Imperiul Habsburgic. La Jimbolia, Muzeul Stefan Jager prezintă viața șvabilor prin picturile sale, iar la Lenauheim, casa natală a poetului Nikolaus Lenau găzduiește un muzeu cu obiecte tradiționale și manuscrise ale poetului.
La vest de Sânnicolau Mare, în satul Dudeștii Vechi, minoritatea bulgară își păstrează tradițiile. Muzeul local prezintă o varietate de obiecte specifice acestei etnii, oferind o incursiune fascinantă în cultura bulgarilor din România.
Satele pitorești din nordul județului
Colinele din nordul județului Timiș sunt acoperite de sate pitorești colonizate de germani în perioada habsburgică, precum Altringen, Buzad și Charlottenburg. Satul Charlottenburg (Șarlota) se află la 44 km de Timișoara, în comuna Bogda.Cu forma sa circulară unică, este declarat monument istoric din anul 2016 și găzduiește Muzeul Cinegetic Șarlota, unde vizitatorii pot afla despre tradițiile de vânătoare și fauna locală.
Satul datează din 1771, când a fost colonizat cu șvabi, în anul 2016, avea 202 locuitori, iar astăzi numărul acestora a scăzut sub 100. Satul are un diametru de 210 metri.„Guvernatorul Banatului de atunci, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, a dispus ca satul să fie populat cu 32 de familii (171 de persoane) care proveneau din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania și Palatinat”, se menționează în scrierile vremii.
Charlottenburg găzduiește cel mai mare și mai vechi parc de vânătoare din țară, întins pe 1200 de hectare, cu o vechime de 118 ani. Vedeta pădurii de vânătoare este cerbul lopătar. Drumul spre sat trece pe lângă acest parc, dar vizitarea nu este permisă.În anul 2014, a fost inaugurat Muzeul Cinegetic Charlottenburg, situat chiar în mijlocul satului.În centrul cercului satului se află biserica, prima fântână și școala, toate ușor de remarcat. Dacă veniți să vedeți Charlottenburg, recomandăm să explorați și zona înconjurătoare! Iată câteva idei pentru a vă îmbunătăți experiența:
Zona este prielnică pentru cicloturism;
Opriți-vă pentru un popas culinar la Casa Altringen;
În sezonul lavandei (luna iunie), puteți face o oprire la Lavanda De La ȚARĂ din Fibiș;
De câțiva ani, aici s-a inițiat o afacere lăudabilă cu aronia.
Conacul San Marco
Situat în comuna Comloșu Mare, a fost construit de familia Nako, care deținea terenuri aici, în Sânnicolau Mare și Teremia Conacul impresionează prin gardul din fier forjat, realizat la Viena, ce reflectă stilul vienez de decorare.
Parcul din jurul conacului, întins pe 10 hectare, a fost admirat de turiști încă din secolul trecut. Numele actual al conacului provine de la Mileva, fiica lui Ioan Nako, care s-a căsătorit cu ducele italian San Marco. Deși uniunea lor a fost una de conveniență, aceasta a adus un titlu nobiliar conacului.
Conacul Petala
Este situat în comuna Sânnicolau Mare și a fost construit de familia Petala. Conacul este renumit pentru arhitectura sa impresionantă și pentru parcul vast, ce atrage numeroși turiști. Clădirea a fost recent renovată pentru a păstra autenticitatea și a oferit vizitatorilor o privire în trecutul istoric al regiunii.
Parcul Buziaș din orașul Buziaș
Parc dendrologic de 20 de hectare, este cunoscut pentru speciile rare de copaci, printre care se remacă Platanul.
Un punct de atracție este colonada din lemn, o pergolă acoperită, unică în Europa datorită lungimii sale de 500 metri. Construită în stil turco-bizantin în anul 1875, colonada înconjoară parcul și face legătura între Izvorul Josif, Hotelul Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Aerul puternic ionizat negativ, datorită emanațiilor de la sonde, explică efectul benefic al plimbărilor pe sub colonadă.
Colonada protejează de ploaie, soare sau ninsoare pe cei care doresc să se plimbe în jurul parcului, iar aerosolii de aici oferă efecte curative unice în Europa pentru cei ce suferă de astenie sau nevroze. Alte două colonade similare se găsesc în Europa, la Karlovy Vary și Baden-Baden.
Stațiunea Băile Călacea
Se află în comuna Orțișoara, județul Timiș, la 25 kilometri de Timișoara și 30 kilometri de Arad. Apele termale din stațiune sunt recomandate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, ortopedico-traumatice, gastro-intestinale și hepatobiliare. Baza de tratament include bazine acoperite, hidroterapie, electroterapie, magnetoterapie, laser-terapie, masoterapie, aerosoli, acupunctură, kinetoterapie și hidrokinetoterapie. Stațiunea dispune și de un parc de 14 hectare, cu pădure de salcâm și lac cu nuferi albi.
Muzeul Nikolaus Lenau
Situat în comuna Lenauheim, județul Timiș, adăpostește o colecție dedicată vieții și activității poetului Nikolaus Lenau. Muzeul include obiecte de uz casnic, unelte agricole, porturi șvăbești și o colecție de păpuși îmbrăcate în costume tradiționale. De asemenea, sunt expuse manuscrise, cărți, decupaje din presă, fotografii și busturi ale poetului.
Peștera Albastră
Se află în comuna Pietroasa, județul Timiș, se află la 10 kilometri de Făget și impresionează prin nuanțele albastre ale stalagmitelor și rocilor.
Pentru a ajunge la peșteră, vizitatorii trebuie să parcurgă un traseu nemarcat și să fie echipați cu lanterne puternice. Peștera este umedă și adăpostește zeci de lilieci de diverse specii, fiind vizitată anual de mii de turiști.
Stațiunea Buziaș din orașul Buziaș
Situată în Câmpia Banatului, la doar 23 de kilometri de Lugoj, stațiunea balneară Buziaș este una dintre cele mai renumite atracții turistice din județul Timiș.
Stațiunea oferă o gamă variată de proceduri balneare, inclusiv băi calde cu apă minerală, mofete, hidroterapie, fizioterapie, împachetări cu parafină, aerosoli, acupunctură, masaje și gimnastică medicală.
Buziaș este cunoscută pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatii cronice ischemice, hipertensiune arterială, valvulopatii, sechele post-accidente vasculare cerebrale, boli cronice ale venelor), boli ale sistemului nervos central (sechele după semipareze și pareze), boli de nutriție și metabolism, nevroză astenică, tulburări neuropsihice, tulburări neuroendocrine, boli renale, boli ale tubului digestiv și boli ale aparatului respirator.
Apele minerale carbogazoase, bicarbonate, clorurate, sodice, magnezice, feruginoase și hipotone sunt utilizate în cure interne și externe. Tratamentul de la Buziaș poate ameliora vasodilatația, reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială, îmbunătățește irigația miocardului.
Stațiunea este de interes național și are o istorie ce datează din perioada romanilor, când era cunoscută sub numele de Ahibis. Primele izvoare au fost amenajate în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iar în 1839 a fost declarată stațiune balneară și, ulterior, în 1911, stațiune balneoclimaterică.Procedurile cu factorii terapeutici naturali, cum ar fi apa minerală carbogazoasă utilizată în băi și mofetele prin emanații de CO2, sunt benefice pentru circulația periferică. Aeroionizarea, similară unei altitudini de 1000 m, și bioclimatul propice fac din Buziaș un loc ideal pentru tratament și odihnă
Mănăstirea Izvorul Miron
Cunoscută și sub numele de Mănăstirea Balta Albă, este situată în comuna Tomești. Construită în anul 1912 la inițiativa lui Miron Cristea, mănăstirea a fost finalizată în anul 1915 și poartă hramul „Sfântul Ilie”.
Biserica este construită din piatră și cărămidă,cu două turle octagonale. În anul 1995, complexul mănăstirii s-a extins cu chilii, un paraclis, o sală de mese, bibliotecă și spații de cazare. Mănăstirea este renumită pentru bazinele cu nuferi și bazinul „Izvorul Tămăduirii”, a cărui apă nu îngheață niciodată.
Turnul Feudal – Cetatea Ciacovei
Turnul de apărare, cunoscut de localnici sub denumirea de „Cula”, este o construcție impresionantă din orașul Ciacova. Prima mențiune despre cetate datează din deceniul al III-lea al secolului al XIV-lea, când era cunoscută sub numele de „castrum Chaak”.
Turnul se remarcă prin masivitatea sa și are zidurile construite din cărămidă arsă, așezată în straturi orizontale și prinsă cu mortar de bună calitate. Cu trei etaje și o platformă de apărare în partea superioară, turnul oferă o vedere panoramică asupra împrejurimilor. Parterul este acoperit cu o boltă cilindrică transversală, iar o scară săpată în grosimea peretelui urcă până la platforma de apărare. Ferestrele au aspect de metereze, îngustate și alungite, iar contraforturile sunt joase, cu trei retrageri succesive. Zidurile cetății nu mai sunt vizibile astăzi, fiind distruse în 1701.
Mănăstirea Săraca din orașul Gătaia
Mănăstirea ortodoxă Săraca este situată în localitatea Șemlacu Mic, iar prima atestare documentară datează din anul 1270.
Mănăstirea a funcționat până în anul 1778, când, din ordinul împăratului Iosif al II-lea, a fost închisă, iar obiectele de cult au fost transferate la mănăstirea Mesić de lângă Vârșeț.
Biserica mănăstirii a fost reconstruită din piatră și cărămidă în anul 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana și renovată în 1730 de Giuriciko Lazarevici și fiii săi.
Aici găsim o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că este făcătoare de minuni, precum și moaștele sfinților Nicolae, Tecla și Filofteia.
Hramul mănăstirii este „Schimbarea la Față” (6 august), sărbătoare la care participă numeroși credincioși din Banat.
Muzeul de Istorie Etnografie și Artă Plastică din orașul Lugoj
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj este un obiectiv cultural important, vizitat anual de sute de turiști. Deschis din 1968, muzeul oferă informații despre etnografia regiunii, arheologie, artă plastică și istorie. Colecțiile muzeului includ unelte, arme, ceramică, podoabe, port popular, meșteșuguri, documente memoriale, obiecte ale personalităților județului Timiș, picturi celebre și sculpturi semnate de Elisabeta Popper.
Clădirea care găzduiește muzeul datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a intrat în patrimoniul statului în anul 1951. Muzeul are secții de arheologie, etnografie, memoriale, artă plastică și istorie medie.
Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Lugoj
Cu o lungime de 42 de metri, lățime de 21,5 metri și înălțime până la bolțile cupolei de 15,7 metri (fără turnuri), biserica este un adevărat monument arhitectonic, una dintre cele mai impozante construcții în stil baroc din Banat.
Turnurile au o înălțime de 57 de metri, iar acoperișul semicircular este învelit în foi de aramă.Ușile bisericii, adevărate portaluri, au o înălțime de 3,8 metri, iar pardoseala este pavată cu plăci de kelheim. Cunoscută și sub denumirea populară de „Biserica cu două turnuri”, adăpostește cinci clopote. Turnul stâng găzduiește trei clopote, iar cel drept, două clopote mari.
Construcția bisericii a fost inițiată de ctitorul Gavriil Gureanu, al cărui portret se află pictat pe peretele estic al naosului. Lucrările au început în anul 1759 și au fost finalizate în anul 1766, când biserica a fost sfințită de episcopul Ioan Georgievici. Biserica a fost declarată monument istoric.
Rezervația Ornitologică Satchinez
Situată relativ aproape de Timișoara, Rezervația Ornitologică Satchinez este o destinație puțin cunoscută, înființată în anul 1942 la propunerea ornitologului Dionisie Linția.
Acoperă ținuturi mlăștinoase cu bălți, peninsule și ostroave, unde cresc păduri de stuf, pâlcuri de plopi și salcâmi peste care cad liane. Aici și-au găsit adăpost 40% dintre speciile de păsări întâlnite pe teritoriul României, dintre care multe sunt acvatice și specii protejate, precum egreta mică, egreta mare, cioc întorsul, piciorongul, stârcul pitic, stârcul cenușiu și cel galben.
Drumeția este ușoară, fără diferențe de nivel semnificative, acoperind doar partea vestică a rezervației. Recomandăm o plimbare în această zonă absolut minunată!
Lacul Surduc
Aflat pe raza comunei Fârdea, barajul care a determinat formarea lacului Surduc a început să fie ridicat în anul 1972. Acumularea Surduc a atins aproape 25 de milioane de metri cubi de apă în anul 1977, fiind proiectată pentru acumularea unui volum de 51 de milioane de metri cubi.
Cu o suprafață de 460 de hectare, lacul Surduc este cel mai mare din județul Timiș. Apa lacului nu îngheață, ceea ce creează condițiile necesare pentru supraviețuirea pe timp de iarnă a mii de păsări acvatice.
Are ca scop principal asigurarea cu apă potabilă a zonei Timișoara, apărarea împotriva inundațiilor și, bineînțeles, unul turistic, pentru că este un loc unde iubitorii de pescuit și de agrement se pot bucura în voie.
Anual, la lacul Surduc are loc „Festivalul AeroNautic Show” și se organizează concursuri de înot.
Zona de agrement a lacului, amenajată în perioada 1972-1978, a determinat crearea unui microclimat ce cuprinde: agrement, natație, înot cu labele, scufundări, snorkeling, kiteboarding, schi nautic, scuba diving, orientare subacvatică, zorbing acvatic, pescuit, ștrand și camping. Pentru agrement, se pot închiria bărci și hidrobiciclete.
În jurul lacului au fost construite sute de cabane turistice aparținând satului Fârdea, unele devenind reședințe permanente.
Podgorii
Mii de hectare de terenuri din județul Timiș sunt cultivate cu viță de vie, iar o parte dintre vinurile produse aici sunt apreciate de degustători din toată lumea.
La doar 25 de kilometri de Timișoara se află podgoriile Recașului, cele mai renumite din întreg județul, unde se spune că vița de vie era cultivată de pe vremea romanilor.
Un alt centru viticol al județului Timiș este cel aflat pe dealurile Silagiu, din vecinătatea orașului Buziaș. Cramele de aici vă așteaptă să descoperiți tradiția viticolă și savoarea vinurilor produse.
Șura de la Dumbrava - O adevărată oază de relaxare
Dumbrava este un sat bănățean situat în depresiunea Făgetului, pe valea râului Bega.
Prima atestare documentară a localității, care este situată în partea estică a județului Timiș, la 97 kilometri de Timișoara și 27 kilometri de Lugoj, datează din anul 1454.
În anul 1893 a început colonizarea cu cetățeni din Vésztő, Makó, Köröstarcsa și Gyoma, pe locul pădurilor trezoreriei statului.
Majoritatea locuințelor din sat sunt case de văiugă vechi de 100 de ani. Continuând tradițiile, în sat activează un grup de dansuri tradiționale maghiare și se practică meșteșuguri tradiționale, cum ar fi împletitul nuielelor și țesutul covoarelor. De asemenea, există un atelier de ceramică modernă și mai multe ateliere de pictură. Proximitatea lacului Surduc și bogățiile naturale sporesc potențialul turistic al zonei.
Ia legătura cu noi!
contact@banatbizza.com
Ⓒ 2024 Banat Bizza
Toate drepturile rezervate
+40 758 131 181